Składniki :
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 średni bakłażan
- 1 duża cukinia
- 7 ząbków czosnku
- puszka siekanych pomidorów z chili lub ziołami
- makaron świderki (ja użyłam bezglutenowego z Biedry, polecam, bardzo smaczny)
- sól, pieprz, przyprawa ognista (gotowa mieszanka w młynku z kolendrą,chili,solą itp), mieszanka ziół włoskich lub własna kompozycja ”włoska”
- łyżka masła
- 1 cebula
- oliwa
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok by obciekł z wody. Warzywa po oczyszczeniu pokroić na podobnej wielkości kawałki (uprzednio wydrążając cukinię i bakłażana z pestek) a następnie na oliwie z masłem smażyć wszystko z dodatkiem przypraw i ziół cały czas mieszając aż warzywa będą podpieczone i zmiękną. Dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić i dusić kolejne 30 minut. Gdy powstanie coś na zwór leczo należy dodać makaron, całość wymieszać dokładnie i podawać.