Składniki :

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 średni bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 7 ząbków czosnku
  • puszka siekanych pomidorów z chili lub ziołami
  • makaron świderki (ja użyłam bezglutenowego z Biedry, polecam, bardzo smaczny)
  • sól, pieprz, przyprawa ognista (gotowa mieszanka w młynku z kolendrą,chili,solą itp), mieszanka ziół włoskich lub własna kompozycja ”włoska”
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • oliwa

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok by obciekł z wody. Warzywa po oczyszczeniu pokroić na podobnej wielkości kawałki (uprzednio wydrążając cukinię i bakłażana z pestek) a następnie na oliwie z masłem smażyć wszystko z dodatkiem przypraw i ziół cały czas mieszając aż warzywa będą podpieczone i zmiękną. Dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić i dusić kolejne 30 minut. Gdy powstanie coś na zwór leczo należy dodać makaron, całość wymieszać dokładnie i podawać.