Składniki :

  • – 2 opakowania mrożonych (gotowych w rosole) flaczków wołowych lub takie w słoiczku np Łowicza albo Pudliszki
  • – mrożona mieszanka – włoszczyzna (niekoniecznie)
  • – przyprawy : sól, pieprz, kostki rosołowe : warzywna i mięsna (lub inne dowolne), przyprawa do flaków, przyprawa do gulaszu,obie przyprawy po szczypcie), czerwona ostra i słodka papryka (po szczypcie), majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • – trochę gotowanej wody (2 szklanki)

Wykonanie :

Do garnka włożyć zamrożone flaczki (można też rozmrozić ale szkoda czasu), lub te ze słoiczków, dolać wodę i gotować kilka minut. Dodać wszystkie przyprawy i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy flaczki będą już gotowe – posmakować, ewentualnie doprawić do smaku i zagęścić trochę wodą z mąką. Podawać gorące.

Smacznego ! ;-)