Składniki :
- makaron tagliatelle
- usmażone krewetki, kalmary, ośmiornice, małże na oliwie z masłem, solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i sokiem cytrynowym
- sok c cytryny
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 1 czerwona cebula
- groszek cukrowy wcześniej obgotowany
- oliwa z oliwek
- musztarda
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana
Wykonanie :
Na początku należy usmażyć owoce morza i zlać sos z ich smażenia.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Przygotować dressing z oliwy, soku cytrynowego, przypraw, przeciśniętego czosnku, musztardy i połączyć go ze wcześniej zlanym sosem ze smażenia owoców morza.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Sos podgrzać, połączyć z wonem i gotować na bardzo wolnym ogniu.
Po kilku minutach zagęścić go lekko mąką by nie był wodnisty i obkleił makaron.
W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z gorącym sosem, dodać owoce morza, cebulę, groszek cukrowy, pomidorki i całość dokładnie wymieszać.
Podawać ciepłe.