Składniki :

  • makaron tagliatelle
  • usmażone krewetki, kalmary, ośmiornice, małże na oliwie z masłem, solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i sokiem cytrynowym
  • sok c cytryny
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • groszek cukrowy wcześniej obgotowany
  • oliwa z oliwek
  • musztarda
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana

Wykonanie :

Na początku należy usmażyć owoce morza i zlać sos z ich smażenia.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Przygotować dressing z oliwy, soku cytrynowego, przypraw, przeciśniętego czosnku, musztardy i połączyć go ze wcześniej zlanym sosem ze smażenia owoców morza.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Sos podgrzać, połączyć z wonem i gotować na bardzo wolnym ogniu.
Po kilku minutach zagęścić go lekko mąką by nie był wodnisty i obkleił makaron.
W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z gorącym sosem, dodać owoce morza, cebulę, groszek cukrowy, pomidorki i całość dokładnie wymieszać.
Podawać ciepłe.