Składniki :

  • 40 dag makaronu rurki, kokardki, muszelki lub świderki [można też zrobić mix wszystkich rodzajów]
  • marchewka z groszkiem [gotowa mieszanka lub własna]
  • 40 dag szynki konserwowej
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • majonez light
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Marchew z groszkiem ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki.
Ogórki pokroić w kosteczkę razem z papryką.
Wszystkie składniki wymieszać.
Majonez połączyć z jogurtem, przyprawami i posiekanymi ziołami.
Do sosu można z powodzeniem dodać czosnek.
Przed podaniem wymieszane warzywa z makaronem obficie polać sosem.