Składniki :
- 40 dag makaronu rurki, kokardki, muszelki lub świderki [można też zrobić mix wszystkich rodzajów]
- marchewka z groszkiem [gotowa mieszanka lub własna]
- 40 dag szynki konserwowej
- 3 kiszone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- majonez light
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
- koperek
- sól, pieprz
Wykonanie :
Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Marchew z groszkiem ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki.
Ogórki pokroić w kosteczkę razem z papryką.
Wszystkie składniki wymieszać.
Majonez połączyć z jogurtem, przyprawami i posiekanymi ziołami.
Do sosu można z powodzeniem dodać czosnek.
Przed podaniem wymieszane warzywa z makaronem obficie polać sosem.