Składniki :
- opakowanie mixu owoców morza
- opakowanie krewetek koktajlowych
- opakowanie małży
- opakowanie dużych krewetek
- opakowanie dużych makaronowych muszli do faszerowania
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- szklanka białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- sól, pieprz, sos ostrygowy do smaku [około 3-4 łyżki]
- pęczek natki pietruszki
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek a po chwili smażenia dodać wszystkie rozmrożone i wypłukane owoce morza, przyprawy, sos ostrygowy, mascarpone, wino, pomidory i całość dusić często mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę, dokładnie całość wymieszać ze sobą i wyłączyć grzanie by nie przeciągnąć owoców morza by nie były gumowate. Makaron wcześniej ugotować w osolonej wodzie do miękkości i wymieszać z gorącym sosem. Można również zamiast mieszania wszystkiego razem nafaszerować muszle przygotowanym sosem i podawać na zimno jako przystawka. Jako trzecia opcja podania można całość po wymieszaniu posypać serem, następnie zapiec i podawać w formie zapiekanki.