Składniki :

  • opakowanie mixu owoców morza
  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • opakowanie małży
  • opakowanie dużych krewetek
  • opakowanie dużych makaronowych muszli do faszerowania
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, sos ostrygowy do smaku [około 3-4 łyżki]
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek a po chwili smażenia dodać wszystkie rozmrożone i wypłukane owoce morza, przyprawy, sos ostrygowy, mascarpone, wino, pomidory i całość dusić często mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę, dokładnie całość wymieszać ze sobą i wyłączyć grzanie by nie przeciągnąć owoców morza by nie były gumowate. Makaron wcześniej ugotować w osolonej wodzie do miękkości i wymieszać z gorącym sosem. Można również zamiast mieszania wszystkiego razem nafaszerować muszle przygotowanym sosem i podawać na zimno jako przystawka. Jako trzecia opcja podania można całość po wymieszaniu posypać serem, następnie zapiec i podawać w formie zapiekanki.