Składniki :
- opakowanie makaronu muszle [duże, do faszerowania]
- 50 dag filetów z dorsza [można zaszaleć i dać łososia ale koszt potrawy znacznie wzrośnie]
- jajko ugotowane na twardo
- 20 dag pieczarek
- pęczek dymki
- włoszczyzna do ugotowaniu warzywnego bulionu [coś koło 2l]
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- czubata łyżka masła
- żelatyna
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie :
Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości, dobrze przepłukać w zimnej wodzie i odstawić.
We wcześniej ugotowanym wywarze warzywnym [pełnowymiarowym z zielem angielskim, liściem laurowym, solą, pieprzem] na wolnym ogniu pod przykryciem ugotować filety rybne.
Na maśle usmażyć posiekane pieczarki, czosnek, dymkę i natką pietruszki.
Gdy ryba będzie gotowa należy ją rozdrobnić i wymieszać z przestudzonymi pieczarkami.
Jajko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do pieczarek i ryby.
Farsz przyprawić do smaku i nafaszerować nim makaronowe muszle.
Wywar przecedzić przez gazę by był możliwie jak najbardziej klarowny i zagotować z żelatyną a następnie przestudzić [ilość żelatyny dobrać według przepisu na opakowaniu do ilości wywaru].
W małych miseczkach należy układać wcześniej nafaszerowane makaronowe muszle farszem do spodu [bo później po wyjęciu galaretek z miseczek muszla będzie otworem do góry] i zalewać bulionem z żelatyną tak, by muszle były całkowicie zakryte.
Odstawić do zastygnięcia do lodówki.