Składniki :

  • opakowanie makaronu muszle [duże, do faszerowania]
  • 50 dag filetów z dorsza [można zaszaleć i dać łososia ale koszt potrawy znacznie wzrośnie]
  • jajko ugotowane na twardo
  • 20 dag pieczarek
  • pęczek dymki
  • włoszczyzna do ugotowaniu warzywnego bulionu [coś koło 2l]
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • czubata łyżka masła
  • żelatyna
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie :

Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości, dobrze przepłukać w zimnej wodzie i odstawić.
We wcześniej ugotowanym wywarze warzywnym [pełnowymiarowym z zielem angielskim, liściem laurowym, solą, pieprzem] na wolnym ogniu pod przykryciem ugotować filety rybne.
Na maśle usmażyć posiekane pieczarki, czosnek, dymkę i natką pietruszki.
Gdy ryba będzie gotowa należy ją rozdrobnić i wymieszać z przestudzonymi pieczarkami.
Jajko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do pieczarek i ryby.
Farsz przyprawić do smaku i nafaszerować nim makaronowe muszle.
Wywar przecedzić przez gazę by był możliwie jak najbardziej klarowny i zagotować z żelatyną a następnie przestudzić [ilość żelatyny dobrać według przepisu na opakowaniu do ilości wywaru].
W małych miseczkach należy układać wcześniej nafaszerowane makaronowe muszle farszem do spodu [bo później po wyjęciu galaretek z miseczek muszla będzie otworem do góry] i zalewać bulionem z żelatyną tak, by muszle były całkowicie zakryte.
Odstawić do zastygnięcia do lodówki.