Składniki :
- muszle makaronowe (największe do faszerowania)
- szpinak świeży lub mrożony
- 2 ząbki czosnku
- ser feta
- twarożek ze szczypiorkiem
- parmezan
- sól,pieprz,czerwona ostra i słodka papryka (szczypta)
- masło
- puszka tuńczyka w sosie własnym
Wykonanie :
Muszle obgotować al’dente i odstawić do ostygnięcia. Szpinak podsmażyć z solą i masłem. DO twarożku wcisnąć czosnek,wmieszać pokruszony ser feta i odcedzonego tuńczyka. Dokładnie wymieszać. W masę twarożkową wmieszać ostudzony i odsączony szpinak. Tak powstałym farszem faszerować muszle,posypać wierzch grubo parmezanem i zapiekać w 180*C przez 15-20 minut w piekarniku w naczyniu żaroodpornym z pokrywą.
Szukałam tego przepisu, niedługo sama wypróbuję, ale jadłam już te muszle u koleżanki i powiem, że są pyszne, nawet jako przystawka na imprezie, a nie tylko jako danie główne :) Polecam!