• opakowanie makaronu spaghetti
  • opakowanie dobrej jakości małży
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki
  • świeża bazylia
  • parmezan do podania
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • masło
  • oliwa

Na maśle z oliwą usmażyć na złoto posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać małże i sok z cytryny. Smażyć 1 minutę, dodać przyprawy i zioła, mascarpone, wino, dusić 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać dokładnie by sos oblepił cały makaron i podawać posypane parmezanem.