Składniki :
- opakowanie makaronu spaghetti
- opakowanie dobrej jakości małży
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- pół pęczka natki pietruszki
- świeża bazylia
- parmezan do podania
- 2 łyżki mascarpone
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- masło
- oliwa
Wykonanie :
Na maśle z oliwą usmażyć na złoto posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać małże i sok z cytryny. Smażyć 1 minutę, dodać przyprawy i zioła, mascarpone, wino, dusić 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać dokładnie by sos oblepił cały makaron i podawać posypane parmezanem.