Składniki :
- puszka groszku konserwowego lub groszek mrożony
- 3 średnie marchewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki śmietany
- mąka do zagęszczenia sosu
- szklanka ryżu
- mały kawałek chudego boczku
- łyżka masła
- 2 kostki rosołowe mięsna i warzywna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, szczypta czubrycy czerwonej i curry
Wykonanie :
Marchewkę pokroić w drobną kostkę [wielkością zbliżoną do groszku], boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Boczek i marchew smażyć na maśle cały czas mieszając aż boczek się podsmaży, przyprawić wszystkimi przyprawami, podlać wodą, dodać kostki rosołowe i dusić 10 minut pod przykryciem.
Gdy marchew będzie miękka dodać groszek, koperek, mieszaninę wody, mąki i śmietany i całość gotować na małym ogniu cały czas mieszając.
Ryż ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i gdy będzie gotowy dodać do marchewki z groszkiem.
Całość dusić i mieszać cały czas kilka minut.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić.