Składniki :
- opakowanie dużych krewetek
- opakowanie krewetek koktajlowych
- 2 szklanki ugotowanego w rosole drobiowym kuskusu
- 1 granat
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- szczypiorek
- natka pietruszki
- kolendra
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka masła
- 1 upieczona w piekarniku czerwona papryka
- 1 ogórek zielony
- 1 świeże chili
- mały kubek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na rozgrzanej oliwie z masłem usmażyć małe i duże krewetki, dodać sok z jednej cytryny, przyprawy, posiekane chili i przeciśnięte ząbki czosnku. Na dużym półmisku rozłożyć ugotowany kuskus, na nim wyłożyć usmażone krewetki z całym sosem z patelni. Na patelnię ponownie dodać masło i podsmażyć wykrojone cząstki pomarańczy i cytryny. Lekko posolić. Dodać posiekaną natkę i kolendrę ze szczypiorkiem i ziarenka granatu. Wyłożyć całość na kuskus z krewetkami. Ogórka i paprykę pokroić i również wyłożyć na sałatkę. Jogurt doprawić solą i pieprzem i polać całą sałatkę lub serwować obok.
