Składniki :

  • opakowanie dużych krewetek
  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • 2 szklanki ugotowanego w rosole drobiowym kuskusu
  • 1 granat
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła
  • 1 upieczona w piekarniku czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 świeże chili
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie z masłem usmażyć małe i duże krewetki, dodać sok z jednej cytryny, przyprawy, posiekane chili i przeciśnięte ząbki czosnku. Na dużym półmisku rozłożyć ugotowany kuskus, na nim wyłożyć usmażone krewetki z całym sosem z patelni. Na patelnię ponownie dodać masło i podsmażyć wykrojone cząstki pomarańczy i cytryny. Lekko posolić. Dodać posiekaną natkę i kolendrę ze szczypiorkiem i ziarenka granatu. Wyłożyć całość na kuskus z krewetkami. Ogórka i paprykę pokroić i również wyłożyć na sałatkę. Jogurt doprawić solą i pieprzem i polać całą sałatkę lub serwować obok.