Składniki :
- 3 duże pomidory
- 8-10 dużych ziemniaków
- 3 cebule
- kawałek chudego boczku [wielkość według upodobań]
- kawałek średnio tłustego boczku [wielkość według upodobań]
- 6 ząbków czosnku
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, jarzynka, przyprawa do gyrosa, chili, majeranek, bazylia, kurkuma, curry, czubryca czerwona i zielona
Wykonanie :
Na początek należy pokroić w kosteczkę boczek [tłusty i chudy] razem z cebulą i smażyć co jakiś czas mieszając aż całość się lekko wytopi, zarumieni i zmięknie.
Następnie należy dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dalej przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać do boczku z pomidorami sól, pieprz zwykły i ziołowy, trochę jarzynki, przyprawę do gyrosa, chili, zioła, curry, czubryce i dalej dusić.
Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kosteczkę i na odrobinie oleju razem z pokrojonym drobno czosnkiem smażyć na ostrym ogniu cały czas mieszając.
Dodać curry, kurkumę [tyle, by zabarwiła ziemniaki], sól, pieprz i smażyć 15-20 minut pod przykryciem często mieszając.
Dodać ziemniaki do boczku z pomidorami, wymieszać, dodać kukurydzę i dusić na małym ogniu całość 15 minut a następnie przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem w 200 stopniach 40-50 minut [tak naprawdę piec tak długo, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie – długość pieczenia zależy od wielkości ziemniaków]
Podawać z sałatką grecką.