Składniki :

  • 1,5 filiżanki czerwonego pół-słodkiego wina
  • 3/4 filiżanki wody
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki sosu sojowego

Wykonanie :

W rondlu wymieszać wszystkie składniki poza wodą i mąką. Dusić wszystko na małym ogniu 10 minut. Rozrobić ciasto z odrobiny wody i mąki, dolać resztę wody i dolać do mieszaniny z wina i czosnku. Dusić i mieszać co jakiś czas przez kolejne 5 minut. Sprawdzić na koniec smak i doprawić. Marynatę wystudzić i przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Można zapasteryzować by przedłużyć trwałość marynaty z możliwością przechowywania poza lodówką.