Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kilka dużych ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • Marynata do kurczaka :
  • 4 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru
  • 4 łyżki oliwy
  • sól,pieprz
  • oregano
  • 1 małe suszone chili drobno posiekane
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • posiekana drobno kostka rosołowa warzywna
  • Sos warzywny :
  • 3 kostki rosołowe drobiowe
  • sól,pieprz
  • 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru
  • łyżka masła
  • sporo natki pietruszki
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Pierś przedzielić na dwie porcje,ponacinać bardzo głęboko [ale tak,by się mięso nie porozdzielało] i wcześniej sporządzoną marynatą [mocno roztrzepana i utartą na emulsję] mocno i dokładnie nasmarować. Odstawić do przegryzienia się smaków na 1h do lodówki. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę,przepłukać pod bieżącą wodą i odstawić na bok. Marchewki posiekać w drobną kosteczkę. Na maśle smażyć marchewkę aż zmięknie po czym dodać ziemniaki,kostki rosołowe,przyprawy i natkę. Dolać 3 kubki wody i dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy woda odparuje uzupełnić ją i dalej dusić aż ziemniaki będą gotowe. Na koniec zagęścić sos i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pierś z kurczaka uparować w parowarze lub na sitku na gazie nad garnkiem z wrzątkiem i podawać z warzywnym sosem.