Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kilka dużych ziemniaków
- 4 duże marchewki
- Marynata do kurczaka :
- 4 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru
- 4 łyżki oliwy
- sól,pieprz
- oregano
- 1 małe suszone chili drobno posiekane
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- posiekana drobno kostka rosołowa warzywna
- Sos warzywny :
- 3 kostki rosołowe drobiowe
- sól,pieprz
- 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru
- łyżka masła
- sporo natki pietruszki
- łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Pierś przedzielić na dwie porcje,ponacinać bardzo głęboko [ale tak,by się mięso nie porozdzielało] i wcześniej sporządzoną marynatą [mocno roztrzepana i utartą na emulsję] mocno i dokładnie nasmarować. Odstawić do przegryzienia się smaków na 1h do lodówki. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę,przepłukać pod bieżącą wodą i odstawić na bok. Marchewki posiekać w drobną kosteczkę. Na maśle smażyć marchewkę aż zmięknie po czym dodać ziemniaki,kostki rosołowe,przyprawy i natkę. Dolać 3 kubki wody i dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy woda odparuje uzupełnić ją i dalej dusić aż ziemniaki będą gotowe. Na koniec zagęścić sos i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pierś z kurczaka uparować w parowarze lub na sitku na gazie nad garnkiem z wrzątkiem i podawać z warzywnym sosem.