Składniki :
- szklanka zielonych oliwek
- pół szklanki czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- koperek
- świeże oregano
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
- czubata łyżeczka musztardy
Wykonanie :
Oliwki odsączyć i przełożyć do miseczki.
Oliwę zmiksować z posiekanymi ziołami, czosnkiem, musztardą, przyprawami, octem winnym na zieloną emulsję.
Dressing powinien być w miarę gęsty by oblepił oliwki i z nich nie spływał więc podczas miksowania dodawać oliwę partiami by sosu nie wyszło zbyt dużo i by nie stał się zbyt rzadki.
Gotowym sosem polać oliwki, całość dokładnie wymieszać i odstawić przed podaniem na 30 minut do lodówki.