Składniki :

  • szklanka zielonych oliwek
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • świeże oregano
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz
  • czubata łyżeczka musztardy

Wykonanie :

Oliwki odsączyć i przełożyć do miseczki.
Oliwę zmiksować z posiekanymi ziołami, czosnkiem, musztardą, przyprawami, octem winnym na zieloną emulsję.
Dressing powinien być w miarę gęsty by oblepił oliwki i z nich nie spływał więc podczas miksowania dodawać oliwę partiami by sosu nie wyszło zbyt dużo i by nie stał się zbyt rzadki.
Gotowym sosem polać oliwki, całość dokładnie wymieszać i odstawić przed podaniem na 30 minut do lodówki.