Składniki :

  • filety śledziowe w oleju lub solone, wymoczone [50 dag]
  • 2 zielone jabłka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu, pieprz, 1/3 łyżeczki goździków, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, chili
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki miodu pitnego [jeśli nie mamy to zastępujemy go 4 łyżkami miodu zwykłego rozmieszanego z wodą i odrobinką wódki]
  • sok z cytryny
  • łyżeczka masła
  • oliwa z oliwek

Wykonanie :

Goździki zmielić razem z zielem angielskim i pieprzem, połączyć z liśćmi laurowymi, 4 łyżkami oliwy i tak powstałą marynatą zalać pokrojone śledzie i odstawić na 12h.
Chili zmielić i wymieszać z sokiem z połowy cytryny, odrobiną soli i pieprzu.
Dodać miód zwykły i pitny i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić cytryną by nie zmieniły koloru, posypać cynamonem i przesmażyć na maśle.
Podawać układając śledzie na usmażonych, ostudzonych jabłkach i polewać sosem miodowym.