Składniki :
- filety ze śledzia [ilość filetów wedle planowanych ilości porcji]
- mus z pomidorów np. domowy przecier pomidorowy lub rozdrobnione pomidory z puszki
- minimum 300 ml czerwonego półwytrawnego wina
- cukier do smaku
- minimum 50 ml octu
- 3 łyżki oleju
- pieprz, 8 goździków
- pół puszki pokrojonych ananasów
- marynowane cebulki [duży słoik]
- sporo drobnych ciemnych winogron
Wykonanie :
Filety wymoczyć by nie były zbyt słone i pokroić na dość drobne kawałki, na około 2cm paseczki.
Na patelni rozgrzać olej i włożyć przetarte pomidory, chwilę podsmażyć i dodać 2 szczypty cukru, wlać wino, dodać goździki, ananasy i pieprz.
Delikatnie mieszając odparować zalewę o 1/3.
Dodać winogrona, cebulki i ocet.
Zagotować sos.
Pokrojonego śledzia ułożyć w salaterce i zalać sosem.
Odstawić na 6h by ryby przeszły smakiem sosu.
Podawać z pieczywem.