Składniki :

  • filety ze śledzia [ilość filetów wedle planowanych ilości porcji]
  • mus z pomidorów np. domowy przecier pomidorowy lub rozdrobnione pomidory z puszki
  • minimum 300 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • cukier do smaku
  • minimum 50 ml octu
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz, 8 goździków
  • pół puszki pokrojonych ananasów
  • marynowane cebulki [duży słoik]
  • sporo drobnych ciemnych winogron

Wykonanie :

Filety wymoczyć by nie były zbyt słone i pokroić na dość drobne kawałki, na około 2cm paseczki.
Na patelni rozgrzać olej i włożyć przetarte pomidory, chwilę podsmażyć i dodać 2 szczypty cukru, wlać wino, dodać goździki, ananasy i pieprz.
Delikatnie mieszając odparować zalewę o 1/3.
Dodać winogrona, cebulki i ocet.
Zagotować sos.
Pokrojonego śledzia ułożyć w salaterce i zalać sosem.
Odstawić na 6h by ryby przeszły smakiem sosu.
Podawać z pieczywem.