Składniki :
- 4 grube medaliony wołowe [z dowolnego ulubionego kawałka]
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- mały kawałek selera korzeniowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 cebule
- 7 ogórków kiszonych lub małosolnych w sezonie
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- łyżka masła
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny, ziela angielskie, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, majeranek do smaku
- 4 ząbki czosnku
- 0,3 kg małych pieczarek
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki mascarpone
- 2 szklanki bulionu drobiowego [klasycznego rosołu z niedzieli]
Wykonanie :
Na początku należy przyprawić mięso i obsmażyć na maśle z obu stron na rumiano. Mięso zdjąć i usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojone pozostałe warzywa i smażyć kilka minut a następnie dodać wino, bulion z mascarpone, ziela i liście i zagotować sos. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności a następnie włożyć mięso do sosu i dusić pod przykryciem do jego miękkości. Na koniec zagęścić sos mąką i podawać z ziemniakami.