Składniki :

  • 4 grube medaliony wołowe [z dowolnego ulubionego kawałka]
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 cebule
  • 7 ogórków kiszonych lub małosolnych w sezonie
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny, ziela angielskie, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, majeranek do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 szklanki bulionu drobiowego [klasycznego rosołu z niedzieli]

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić mięso i obsmażyć na maśle z obu stron na rumiano. Mięso zdjąć i usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojone pozostałe warzywa i smażyć kilka minut a następnie dodać wino, bulion z mascarpone, ziela i liście i zagotować sos. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności a następnie włożyć mięso do sosu i dusić pod przykryciem do jego miękkości. Na koniec zagęścić sos mąką i podawać z ziemniakami.