Składniki :

  • 700 g polędwicy z sarny
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego jałowca, sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • suszone grzybki
  • małe pieczarki
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego
  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • pół szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła

Wykonanie :
Polędwicę kroimy na porcje, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem, jałowcem, oliwą, sokiem cytrynowym i dokładnie nacieramy.
Odstawiamy na 4h do lodówki.
Grzyby namaczamy, kroimy i gotujemy w wodzie z namaczania.
Mięso smażymy na maśle z obu stron, skrapiamy resztkami marynaty, podlewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Pieczarki przekrawamy na pół i smażymy namaśle po czym dodajemy do medalionów razem w gotującymi się pozostałymi grzybami.
Dolewamy bulion i dalej całość dusimy 15 minut.
Mięso wyjmujemy a sos odparowujemy, zagęszczamy mąką w razie potrzeby, zaciągamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
Do gotowego sosu wkładamy ponownie mięso, całość chwilę zagrzewamy i podajemy z ziemniakami.