Składniki :
- 0,7 kg eskalopków cielęcych lekko rozbitych i przyprawionych solą, pieprzem, tymiankiem i opanierowanych w jajko i mące wymieszanej pół na pół z tartym parmezanem i usmażonych na oliwie na złoto
Sos :
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 pokrojone drobno pomidory
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 5 ząbków czosnku utartych lub posiekanych
- 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki lub drobniej
- szklanka zielonego mrożonego groszku
- sól, pieprz, bazylia, tymianek
- sok z połowy cytryny
- mąka do zagęszczenia sosu
- pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : na oliwie z masłem wysmażyć pokrojone pomidory, cebulę, czosnek, groszek, oliwki a następnie dodać wino i bulion i całość zagotować. Dodać przyprawy i zioła, sok cytrynowy i gotować sos 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i mekko zagęścić mąką. Na koniec do sosu dodać posiekaną natkę. Sos podawać w sosjerce razem z usmażonymi eskalopkami.