Składniki :

  • 0,7 kg eskalopków cielęcych lekko rozbitych i przyprawionych solą, pieprzem, tymiankiem i opanierowanych w jajko i mące wymieszanej pół na pół z tartym parmezanem i usmażonych na oliwie na złoto

Sos :

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 pokrojone drobno pomidory
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 5 ząbków czosnku utartych lub posiekanych
  • 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki lub drobniej
  • szklanka zielonego mrożonego groszku
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek
  • sok z połowy cytryny
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : na oliwie z masłem wysmażyć pokrojone pomidory, cebulę, czosnek, groszek, oliwki a następnie dodać wino i bulion i całość zagotować. Dodać przyprawy i zioła, sok cytrynowy i gotować sos 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i mekko zagęścić mąką. Na koniec do sosu dodać posiekaną natkę. Sos podawać w sosjerce razem z usmażonymi eskalopkami.