Składniki :
- duża cebula
- kawałek boczku
- chuda szynka
- 2 jajka
- groszek
- sól,pieprz,przyprawa do kurczaka
- szczypiorek
Wykonanie :
Cebulę,szynkę i boczek drobniutko posiekać i porządnie upiec. Jajka mocno utrzepać by były puszyste,dodać posiekany szczypiorek i przyprawy do smaku tylko nie za dużo soli bo sól już jest w boczku i szynce. Wmieszać w masę jajeczną odsączony groszek i przestudzony boczek z szynką i cebulą. Całość wylać na rozgrzaną patelnię z masłem lub innym tłuszczem i piec na średnim ogniu pod przykryciem. Odwrócić omlet na drugą stronę lub złożyć na pół (złamie się to oczywiste bo jest gruby i ciężki od farszu) i piec jeszcze chwilę by doszedł w środku. Podawać na ciepło.