Składniki :

  • – 0,5kg mięsa mielonego mieszanego lub samej wołowiny
  • – 70dag ziemniaków
  • – 3 czerwone cebule
  • – puszka kukurydzy
  • – puszka groszku
  • – 2 czerwone papryki
  • – 3 pomidory obrane ze skóry
  • – masło, ew. śmietana
  • – starty parmezan lub inny ser
  • – oliwa z oliwek
  • – 6 ząbków czosnku
  • – zioła : oregano,zioła prowansalskie,tymianek,bazylia
  • – sól,pieprz,czerwona ostra i słodka papryka,chili lub pieprz cayenne,curry,przyprawa do mięsa,ew.mieszanka przypraw garam masala – odrobinka

Wykonanie :

Mięso dokładnie przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami i upiec na ostrym ogniu na rumiano. Cebulę drobno poszatkować i też upiec,dodać posiekane pomidory,kukurydzę,groszek,posiekane w paseczki papryki i całość dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Do upieczonego mięsa wcisnąć czosnek,podsmażyć razem przez chwilkę i dodać do duszących się warzyw. Gdy farsz będzie gotowy – dodać suszone zioła. Ziemniaki ugotować i zrobić z nich piure ziemniaczane – dodać masło – ewentualnie śmietanę. Do naczynia żaroodpornego włożyć farsz mięsno-warzywny,na to ułożyć piure ziemniaczane i posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w 180*C.