Składniki :

  • -> 0,5 kg mięsa mielonego
  • -> szklanka ryżu
  • -> mieszanka warzywna z kukurydzą (najważniejsza jest kukurydza, reszta dowolna)
  • -> włoszczyzna ; marchew, pietruszka, seler, por
  • -> cebula
  • -> 3 kostki rosołowe – 2 warzywne 1 mięsna
  • -> ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa gyros-kebab, chili, czerwona ostra i słodka papryka, curry, pieprz, sól
  • -> mąka do zagęszczenia zupy

Wykonanie :

Mięso usmażyć z przyprawami, odcedzić od nadmiaru tłuszczu i odstawić na bok. W garnku zagotować wodę, dodać włoszczyznę i przyprawy, całość gotować 15 minut. Dodać mrożone warzywa i ponownie gotować 15 minut. Następnie dodać ryż i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Gdy wszystko będzie miękkie, posmakować zupę, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać usmażone mięso i gotować 5 minut razem do przegryzienia smaków. na koniec zagęścić lekko zupę wodą z mąką(niekoniecznie).