Składniki :
- 1 cebula
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,7 kg mielonej jagnięciny
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku i po szczypcie do smaku : cynamonu, kminu rzymskiego, kolendry
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulę z dodatkiem posiekanego jednego ząbka czosnku. Po przestudzeniu dodać do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawami, orzechami, posiekaną natką i dokładnie całość wymieszać. Następnie oblepiać mięsem patyczki do szaszłyków tak, by przypominały kiełbaski. Mięso piec w piekarniku lub na grillu na rumiano. Do jogurtu dodać przeciśnięte pozostałe ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać do sałatek.