Składniki :

  • 1 cebula
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,7 kg mielonej jagnięciny
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku i po szczypcie do smaku : cynamonu, kminu rzymskiego, kolendry

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulę z dodatkiem posiekanego jednego ząbka czosnku. Po przestudzeniu dodać do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawami, orzechami, posiekaną natką i dokładnie całość wymieszać. Następnie oblepiać mięsem patyczki do szaszłyków tak, by przypominały kiełbaski. Mięso piec w piekarniku lub na grillu na rumiano. Do jogurtu dodać przeciśnięte pozostałe ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać do sałatek.