Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny [najsmaczniejsza będzie mielona karkówka]
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, adżika pikantna
- domowy czosnkowy majonez [olej, żółtko, cytryna, ząbek czosnku, łyżeczka musztardy, sól, pieprz] lub majonez kupny do którego można dodać ząbek czosnku
- sałata lodowa
Wykonanie :
Jeżeli decydujemy się na majonez robiony samodzielnie – należy go zrobić w pierwszej kolejności by czosnek zdążył oddać smak do sosu. Składniki majonezu połączyć w słoiku i miksować blenderem aż powstanie gęsta, gładka emulsja. Następnie należy przyprawić mięso mielone i odstawić na godzinę by smaki się przegryzły. Po tym czasie mięso usmażyć na rumiano i jeszcze gorące układać w porcje na liściach sałaty lodowej i podawać z kleksem sosu majonezowego.