Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny [najsmaczniejsza będzie mielona karkówka]
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, adżika pikantna
  • domowy czosnkowy majonez [olej, żółtko, cytryna, ząbek czosnku, łyżeczka musztardy, sól, pieprz] lub majonez kupny do którego można dodać ząbek czosnku
  • sałata lodowa

Wykonanie :

Jeżeli decydujemy się na majonez robiony samodzielnie – należy go zrobić w pierwszej kolejności by czosnek zdążył oddać smak do sosu. Składniki majonezu połączyć w słoiku i miksować blenderem aż powstanie gęsta, gładka emulsja. Następnie należy przyprawić mięso mielone i odstawić na godzinę by smaki się przegryzły. Po tym czasie mięso usmażyć na rumiano i jeszcze gorące układać w porcje na liściach sałaty lodowej i podawać z kleksem sosu majonezowego.