Składniki :
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 pietruszki
- 2 pory
- 1 marchewka
- 1/3 małego selera korzeniowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- szklanka tartego cheddara
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 czubate łyżki mascarpone
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka, curry, przyprawa turecka
- 8 dużych ziemniaków
- po szczypcie tymianku i oregano
- 0,7 mielonej wołowiny
Wykonanie :
Na maśle z oliwą wysmażyć na rumiano pokrojone bardzo drobno cebule, czosnek, marchew, pietruszkę, selera, pora z dodatkiem soli i pieprzu i odstawić na bok. Ziemniaki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć na rumiano. Do odcedzonych ziemniaków dodać bulion, mascarpone i zagnieść na gładkie piure. Następnie dodać do zagniecionych ziemniaków usmażone mięso i warzywa, suszone zioła i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym cheddarem i zapiekać w piekarniku 20-3- minut w 180*C aż ser zacznie się rumienić. Podawać posypane natką pietruszki i serwować z ajranem.