• 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 pietruszki
  • 2 pory
  • 1 marchewka
  • 1/3 małego selera korzeniowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka tartego cheddara
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryka, curry, przyprawa turecka
  • 8 dużych ziemniaków
  • po szczypcie tymianku i oregano
  • 0,7 mielonej wołowiny

Na maśle z oliwą wysmażyć na rumiano pokrojone bardzo drobno cebule, czosnek, marchew, pietruszkę, selera, pora z dodatkiem soli i pieprzu i odstawić na bok. Ziemniaki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć na rumiano. Do odcedzonych ziemniaków dodać bulion, mascarpone i zagnieść na gładkie piure. Następnie dodać do zagniecionych ziemniaków usmażone mięso i warzywa, suszone zioła i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym cheddarem i zapiekać w piekarniku 20-3- minut w 180*C aż ser zacznie się rumienić. Podawać posypane natką pietruszki i serwować z ajranem.