Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 czerwona cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 marchewki bardzo drobno posiekane [najlepiej w malakserze by stopień posiekania był jak największy]
  • 3 łodygi selera naciowego posiekane dowolnie
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu wooster [worcester]
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie z masłem smażyć mięso z dodatkiem wszystkich przypraw, ziół, sosów i pokrojonych warzyw z uwzględnieniem kolejności – najpierw cebula i marchew, następnie mięso i czosnek i na końcu seler. Całość smażyć na rumiano często mieszając. Na koniec sprawdzić smak i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Przed zdjęciem z patelni wymieszać z posiekaną natką. Podawać do sałatek, ziemniaków piure itp.