Składniki :

  • 0,5 kg baraniny lub jagnięciny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kminek, kolendra, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon – wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmiksować w młynku
  • świeża papryczka chili
  • olej

Wykonanie :

Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać jajko, mieszankę przypraw, posiekaną natkę pietruszki i całość bardzo dokładnie wyrobić.
Z masy utoczyć owalne kotleciki a następnie układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec w 190*C aż będą gotowe.
Czas pieczenia zależny od piekarnika bo każdy piecze inaczej ale z pewnością będzie widać kiedy kotlety stracą surowość i ładnie się zarumienią.
W razie, gdyby rumieniły się zbyt mocno można naczynie przykryć lub pozostawić otwarte ale podlewać kotleciki stopniowo bulionem wołowym lub drobiowym.
Wszystko zależy od tego, czy chcemy uzyskać kotlety pieczone czy bardziej duszone.