Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 1 duży por tylko biała część
- 1 biała cebula
- mąka do obtoczenia zrazów
- 2 jajka
- kilka ogórków kiszonych z wyciętymi pestkami i pokrojonych w kostkę
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- natka pietruszki
- mała czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku
- sól, pieprz, przyprawa-pomidory z solą morską, sól warzywna, szczypta przyprawy gruzińskiej
- 2 łyżki masła
Wykonanie :
Mięso wymieszać dokładnie z podsmażonym na maśle porem z cebulą i czosnkiem, z jajkiem, ogórkami, natką, odciśniętą bułką i przyprawami. Po wymieszaniu uformować podłużne zrazy, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z obu stron na oleju lub smalcu. Podawać z sosami pieczarkowymi, grzybowymi i piure ziemniaczanym.