Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 1 duży por tylko biała część
  • 1 biała cebula
  • mąka do obtoczenia zrazów
  • 2 jajka
  • kilka ogórków kiszonych z wyciętymi pestkami i pokrojonych w kostkę
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • mała czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku
  • sól, pieprz, przyprawa-pomidory z solą morską, sól warzywna, szczypta przyprawy gruzińskiej
  • 2 łyżki masła

Wykonanie :

Mięso wymieszać dokładnie z podsmażonym na maśle porem z cebulą i czosnkiem, z jajkiem, ogórkami, natką, odciśniętą bułką i przyprawami. Po wymieszaniu uformować podłużne zrazy, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z obu stron na oleju lub smalcu. Podawać z sosami pieczarkowymi, grzybowymi i piure ziemniaczanym.