Składniki :

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 szalotka
  • sporo posiekanego szczypiorku
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 ubite jajko
  • sos chili (ilość wedle uznania)
  • sól, pieprz
  • długoziarnisty ryż
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Mięso wymieszać dokładnie z posiekanym drobniutko imbirem, szalotką, pietruszką, szczypiorkiem, sosem sojowym, jajkiem i sosem chili. Całość wyrabiać dłuższą chwilę by było puszyste i gładkie. Przyprawić porządnie solą i pieprzem do smaku. Uturlać małe klopsiki i obtoczyć we wcześniej ugotowanym ryżu (koniecznie na klejąco). Gotować klopsiki na parze przez 15 minut. Podawać ze smażonymi warzywami.