Składniki :

  • sałata lodowa
  • sałata masłowa
  • sałata rzymska
  • rukola
  • roszponka
  • zielone oliwki
  • pierś z indyka
  • sól, pieprz, curry, ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • bułka na grzanki
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Zieleninę  podrzeć na mniejsze kawałki  i włożyć do salaterki.
Dodać pokrojone w plasterki oliwki.
Indyka pokroić na cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką i usmażyć na oliwie na rumiano.
Odstawić do ostygnięcia.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, posiekaną natkę pietruszki i koperek, sól, pieprz i zmiksować blenderem.
Bułkę pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko na oliwie.
Parmezan utrzeć na drobnych oczkach na tarce.
Ostudzone mięso dodać do miski z zieleniną i oliwkami, całość polać sosem, dokładnie wymieszać a następnie posypać parmezanem i na wierzchu ułożyć grzanki.