Składniki :
Warzywa do ugotowania :
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- 1 seler naciowy
- 1 por
- 2 cebule – opalone na czarno lub upieczone na czarno
- kapusta pak choi
Do podania :
- szczypiorek
- natka pietruszki
Warzywa do upieczenia :
- 1 fenkuł
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- 2 pory
- 2 główki czosnku
Przyprawy :
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe – do gotowania
- 4 łyżki oliwy chili, sól, pieprz, 2 łyżki sosu wooster – do pieczenia
Wykonanie :
Do garnka nalać 7l przefiltrowanej wody, dodać warzywa do gotowania i przyprawy i gotować wywar na małym ogniu jak klasyczny mięsny rosół. W tym czasie przyprawić i wymieszać z oliwą warzywa przeznaczone do upieczenia a następnie piec na rumiano w 180*C aż zaczną robić się lekko przypalone. Gdy warzywa będą upieczone dodać do gotującego się rosołu i gotować całość razem minimum 1h. Na koniec gotowania sprawdzić smak rosołu, doprawić solą w razie potrzeby i podawać z makaronem posypane posiekanym szczypiorkiem i natką.