Składniki :

  • – 3 ząbki czosnku
  • – 3 duże cebule
  • – 2 łodygi selera naciowego
  • – 2 duże marchewki
  • – 2 duże ziemniaki
  • – 100 g fasolki szparagowej
  • – 100 g cukinii
  • – 55 g masła
  • – 50 ml oliwy
  • – 55 g bekonu bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
  • – 1,5 l wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego
  • – 1 pęczek świeżej bazylii, drobno posiekany
  • – 100 g posiekanych pomidorów
  • – 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • – 100 g startego parmezanu
  • – 85 g spaghetti, połamanego
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Drobno pokroić czosnek, cebulę, seler, marchewki, ziemniaki, fasolkę i cukinię . Rozgrzać masło i oliwę . Dodać bekon i smażyć 3 minuty . Dodać czosnek i cebulę i smażyć kolejne 2 minuty . Następnie dodać marchewki, seler, ziemniaki i dalej smażyć 2 minuty . Dodać fasolę i smażyć 2 minuty . Następnie dodać cukinię, wymieszać i dalej smażyć 15 minut wszystkie warzywa . Dolać wywar, dodać bazylię, pomidory, przecież pomidorowy, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu 1 godzinę . Dodać połamane spaghetti i gotować kolejne 20 minut . Podawać posypane parmezanem .