Składniki :
- – 3 ząbki czosnku
- – 3 duże cebule
- – 2 łodygi selera naciowego
- – 2 duże marchewki
- – 2 duże ziemniaki
- – 100 g fasolki szparagowej
- – 100 g cukinii
- – 55 g masła
- – 50 ml oliwy
- – 55 g bekonu bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
- – 1,5 l wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego
- – 1 pęczek świeżej bazylii, drobno posiekany
- – 100 g posiekanych pomidorów
- – 2 łyżki przecieru pomidorowego
- – 100 g startego parmezanu
- – 85 g spaghetti, połamanego
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Drobno pokroić czosnek, cebulę, seler, marchewki, ziemniaki, fasolkę i cukinię . Rozgrzać masło i oliwę . Dodać bekon i smażyć 3 minuty . Dodać czosnek i cebulę i smażyć kolejne 2 minuty . Następnie dodać marchewki, seler, ziemniaki i dalej smażyć 2 minuty . Dodać fasolę i smażyć 2 minuty . Następnie dodać cukinię, wymieszać i dalej smażyć 15 minut wszystkie warzywa . Dolać wywar, dodać bazylię, pomidory, przecież pomidorowy, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu 1 godzinę . Dodać połamane spaghetti i gotować kolejne 20 minut . Podawać posypane parmezanem .