Składniki :

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki ulubionego miodu
  • łyżeczka drobno utartego imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili
  • łyżka posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie :

Miód lekko podgrzać a następnie połączyć z olejem, sosem sojowym, chili, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. W tak przygotowaną marynatę włożyć skrzydełka, dokładnie wymieszać i odstawić na 3h. Następnie rozgrzać piekarnik na funkcji grill do 200 stopni i ułożyć skrzydełka na kratce. Piec 15 minut na złoty kolor. Sprawdzić czy mięso jest gotowe – w razie konieczności piec jeszcze chwilę do pożądanej miękkości mięsa. Podawać z ryżem wymieszanym z pędami bambusa.