Składniki :

  • 0,3 kg małych pieczarek
  • opakowanie szynki prosciutto w plasterkach [można zastąpić boczkiem wędzonym]
  • sól, pieprz, rozmaryn i tymianek
  • 4 łyżki wina
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • łyżeczka mascarpone
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • natka pietruszki

Wykonanie :

W małych naczyniach żaroodpornych [naczynie na jedną osobę] ułożyć pokrojone w grube plasterki pieczarki i poprzekładać lekko pokrojonymi kawałkami szynki [lub boczku]. W rondelku rozgrzać wino, dodać mascarpone, czosnek, przyprawy i zioła, masło, posiekaną natkę, parmezan i podgrzewać cały czas mieszając aż całość się dokładnie połączy. Gotowym sosem polać grzyby z szynką i zapiec w piekarniku na lekko rumiano. Podawać gorące do sałatek i pieczonych mięs. Wielkość naczyń żaroodpornych na osobę dowolna [ można podać duże naczynie dla wszystkich lub po małych kokilkach na osobę].