Składniki :
- 0,3 kg małych pieczarek
- opakowanie szynki prosciutto w plasterkach [można zastąpić boczkiem wędzonym]
- sól, pieprz, rozmaryn i tymianek
- 4 łyżki wina
- 1 łyżeczka masła
- 1 posiekany ząbek czosnku
- łyżeczka mascarpone
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- natka pietruszki
Wykonanie :
W małych naczyniach żaroodpornych [naczynie na jedną osobę] ułożyć pokrojone w grube plasterki pieczarki i poprzekładać lekko pokrojonymi kawałkami szynki [lub boczku]. W rondelku rozgrzać wino, dodać mascarpone, czosnek, przyprawy i zioła, masło, posiekaną natkę, parmezan i podgrzewać cały czas mieszając aż całość się dokładnie połączy. Gotowym sosem polać grzyby z szynką i zapiec w piekarniku na lekko rumiano. Podawać gorące do sałatek i pieczonych mięs. Wielkość naczyń żaroodpornych na osobę dowolna [ można podać duże naczynie dla wszystkich lub po małych kokilkach na osobę].