Składniki :

  • – młoda kapusta
  • – 1 bardzo gruby pęczek koperku lub dwa mniejsze
  • – spory kawałek boczku
  • – 2 laski dość tłustej kiełbasy
  • – garść suszonych grzybków
  • – około 1 kg pieczarek
  • – 3 duże cebule
  • – 1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
  • – 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, czarny pieprz, świeżo mielony, sól, odrobina ostrej papryki,
  • – olej do smażenia

Wykonanie :

Kapustę poszatkować drobno, sparzyć, odlać wodę i znów spażyć . Zalać świeżą wodą (4 szklanki) i wolniutko gotować pod przykryciem . Koperek umyć i drobno posiekać . Boczek pokroić w dość małą kostkę i porządnie zesmażyć na patelni . To samo zrobić z kiełbasą . Suszone grzybki dodać do gotującej się kapusty wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i pozostałymi przyprawami . Pieczarki przekroić na 4 części i porządnie przesmażyć na dużym ogniu, przykryć i pozwolić by puściły dużo wody . Cebule posiekać w kostkę i porządnie przesmażyć, dodać do pieczarek, podusić kilka minut i dodać wraz z boczkiem i kiełbasą do kapusty . Całość porządnie wymieszać i dodać koncentrat pomidorowy . Dusić kapustę około 1h lub dłużej, w zależności od tego, czy kapusta ma być miękka czy chrupka . W razie potrzeby przyprawić do smaku . 5 minut przed końcem gotowania dodać posiekany koperek i wymieszać .