Składniki :
- – młoda kapusta
- – 1 bardzo gruby pęczek koperku lub dwa mniejsze
- – spory kawałek boczku
- – 2 laski dość tłustej kiełbasy
- – garść suszonych grzybków
- – około 1 kg pieczarek
- – 3 duże cebule
- – 1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
- – 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, czarny pieprz, świeżo mielony, sól, odrobina ostrej papryki,
- – olej do smażenia
Wykonanie :
Kapustę poszatkować drobno, sparzyć, odlać wodę i znów spażyć . Zalać świeżą wodą (4 szklanki) i wolniutko gotować pod przykryciem . Koperek umyć i drobno posiekać . Boczek pokroić w dość małą kostkę i porządnie zesmażyć na patelni . To samo zrobić z kiełbasą . Suszone grzybki dodać do gotującej się kapusty wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i pozostałymi przyprawami . Pieczarki przekroić na 4 części i porządnie przesmażyć na dużym ogniu, przykryć i pozwolić by puściły dużo wody . Cebule posiekać w kostkę i porządnie przesmażyć, dodać do pieczarek, podusić kilka minut i dodać wraz z boczkiem i kiełbasą do kapusty . Całość porządnie wymieszać i dodać koncentrat pomidorowy . Dusić kapustę około 1h lub dłużej, w zależności od tego, czy kapusta ma być miękka czy chrupka . W razie potrzeby przyprawić do smaku . 5 minut przed końcem gotowania dodać posiekany koperek i wymieszać .