Składniki :

  • -> mięso mielone (ilość mięsa o połowę mniejsza niż ziemniaków)
  • -> pęczek natki pietruszki
  • -> pęczek koperku
  • -> pęczek rzodkiewki
  • -> sałata masłowa
  • -> zielony ogórek wąż
  • -> 5 ząbków czosnku
  • -> młode ziemniaki (tak młode by nadawały się do jedzenia w skórce)
  • -> 3 spore cebule
  • -> masło
  • -> oliwa z oliwek
  • -> sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i paprykowy

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w skórce,odcedzić,dodać posiekany koperek. Mięso usmażyć na maśle i oliwie z posiekanym czosnkiem i cebulą (czosnek i cebulę podsmażyć wcześniej przed dodaniem mięsa na rumiano),przyprawić do smaku : solą,pieprzem,papryką czerwoną słodką i curry. Dodać posiekaną natkę pietruszki a następnie całość dodać do ziemniaków i potrząsając – wymieszać dokładnie. Składniki na sałatkę pokroić dowolnie,ogórka pozbawić pestek i przyprawić wcześniej rozmieszanym sosem sałatkowym (połączyć oba sosy ze sobą,dodać oliwę,wodę i pieprz)