Składniki :

  • 3 łyżki oliwy z chili
  • łyżeczka płatków chili
  • łyżka masła
  • pół szklanki domowego rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego albo ostatecznie rosołu z kostki rosołowej
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • makaron świńskie uszka lub inny ulubiony
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Na oliwie z masłem podsmażyć czosnek, dodać płatki chili, chwilę smażyć cały czas mieszając by nie spalić czosnku a następnie zalać rosołem. Dusić 10 minut co jakiś czas mieszając, dodać przyprawy i sok cytrynowy, podusić 2 minuty a następnie zagęścić mąką. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i gorący makaron zalać gorącym sosem. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać. Do potrawy dobrze pasuje natka pietruszki.