Składniki :
- 3 łyżki oliwy z chili
- łyżeczka płatków chili
- łyżka masła
- pół szklanki domowego rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego albo ostatecznie rosołu z kostki rosołowej
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- sól, pieprz
- łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- makaron świńskie uszka lub inny ulubiony
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Na oliwie z masłem podsmażyć czosnek, dodać płatki chili, chwilę smażyć cały czas mieszając by nie spalić czosnku a następnie zalać rosołem. Dusić 10 minut co jakiś czas mieszając, dodać przyprawy i sok cytrynowy, podusić 2 minuty a następnie zagęścić mąką. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i gorący makaron zalać gorącym sosem. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać. Do potrawy dobrze pasuje natka pietruszki.