Składniki :

  • 3 filety z morszczuka lub dorsza
  • 1 mała cebula
  • por [biała część]
  • opakowanie warzyw chińskich
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • ryż basmati do podania
  • 1 ostra papryczka
  • sól do smaku

Sosy i pasty :

  • 1 łyżeczka pasty czerwone curry
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 1 łyżeczka pasty gochujang
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka sosu hoisin
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego

Wykonanie :

Na maśle z olejem kokosowym podsmażyć posiekaną cebulę z porem, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił i od razu dodać wszystkie sosy i pasty i doprawić solą. Podlać lekko wodą, zagotować i dodać rozmieszane mleczko kokosowe. Dusić kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dodać posiekana papryczkę, warzywa, imbir, sok cytrynowy, zagotować i dodać podzielonego na mniejsze kawałki morszczuka [lub dorsza]. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ci jakiś czas delikatnie mieszając by ryba się nie rozpadła. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i podawać z ryżem basmati.