Składniki :
- 3 filety z morszczuka lub dorsza
- 1 mała cebula
- por [biała część]
- opakowanie warzyw chińskich
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka masła
- łyżeczka oleju kokosowego
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- sok z połowy cytryny
- ryż basmati do podania
- 1 ostra papryczka
- sól do smaku
Sosy i pasty :
- 1 łyżeczka pasty czerwone curry
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka sosu hoisin
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
Wykonanie :
Na maśle z olejem kokosowym podsmażyć posiekaną cebulę z porem, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił i od razu dodać wszystkie sosy i pasty i doprawić solą. Podlać lekko wodą, zagotować i dodać rozmieszane mleczko kokosowe. Dusić kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dodać posiekana papryczkę, warzywa, imbir, sok cytrynowy, zagotować i dodać podzielonego na mniejsze kawałki morszczuka [lub dorsza]. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ci jakiś czas delikatnie mieszając by ryba się nie rozpadła. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i podawać z ryżem basmati.
![](https://penelope.nstrefa.pl/wp-content/uploads/2021/11/1-8.jpg)