Składniki :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukinie
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, chili do smaku, czerwona słodka i ostra papryka, curry
  • natka pietruszki około pół pęczka
  • 3 tarte ząbki czosnku
  • 4 grubsze plasterki boczku
  • 10 dobrej jakości oliwek
  • pół piersi z kurczaka bardzo drobno posiekanej
  • 10 mini pomidorków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por tylko biała część
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, porem, pomidorkami, oliwkami i utartą cukinią. Całość doprawić do smaku. Następnie Dodać posiekaną pierś i smażyć aż mięso straci surowość. Boczek wysmażyć z nadmiaru tłuszczu a następnie posiekać drobno i dodać do reszty składników. Wszystko przestudzić, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, parmezan, natkę pietruszki i dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, sucha lub kleista można dodać wodę lub mleko dla lepszej konsystencji. Przygotowaną masą napełniać formę z papierowymi wkładami do muffinek i piec w piekarniku w 180*C przez około 25 minut aż muffinki ładnie wyrosną i zaczną się rumienić. Po upieczeniu wyjąć do przestudzenia na kratkę.