Składniki :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukinie
- pół szklanki tartego parmezanu
- 2 jajka
- sól, pieprz, chili do smaku, czerwona słodka i ostra papryka, curry
- natka pietruszki około pół pęczka
- 3 tarte ząbki czosnku
- 4 grubsze plasterki boczku
- 10 dobrej jakości oliwek
- pół piersi z kurczaka bardzo drobno posiekanej
- 10 mini pomidorków
- 1 czerwona cebula
- 1 por tylko biała część
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, porem, pomidorkami, oliwkami i utartą cukinią. Całość doprawić do smaku. Następnie Dodać posiekaną pierś i smażyć aż mięso straci surowość. Boczek wysmażyć z nadmiaru tłuszczu a następnie posiekać drobno i dodać do reszty składników. Wszystko przestudzić, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, parmezan, natkę pietruszki i dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, sucha lub kleista można dodać wodę lub mleko dla lepszej konsystencji. Przygotowaną masą napełniać formę z papierowymi wkładami do muffinek i piec w piekarniku w 180*C przez około 25 minut aż muffinki ładnie wyrosną i zaczną się rumienić. Po upieczeniu wyjąć do przestudzenia na kratkę.