Składniki :

  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • opakowanie krewetek tygrysich
  • opakowanie łososia wędzonego
  • czerwony kawior
  • koperek 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • żelatyna
  • 10 paluszków krabowych
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • 4 szklanki rosołu drobiowego przecedzonego
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie :

W rosole z winem i czosnkiem ugotować krewetki koktajlowe i tygrysie, następnie te większe wyjąć. Dodać paluszki krabowe, przyprawić całość, dodać połowę wędzonego łososia, śmietanę, żelatynę i całość zmiksować na gładko. Na koniec wmieszać posiekaną zieleninę. Do małych miseczek (najlepiej ze zwężeniem u spodu dla lepszego efektu) wkładać trochę kawioru na spód, po jednej krewetce tygrysiej i po kawałku wędzonego łososia a następnie uzupełnić resztę miseczki musem. Odstawić do lodówki na kilka godzin by całość się ścięła. Podawać pokropione sokiem cytrynowym.