Składniki :

  • 15 plasterków szynki [średnio chudej]
  • 3 łyżeczki 18% śmietany
  • 1 bardzo mała cebulka
  • łyżeczka koperku
  • łyżeczka chrzanu
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • rukola

Wykonanie :

Szynkę zmiksować na gładko z chrzanem, śmietaną, cebulą, przyprawami a następnie dodać wino [wcześniej podgrzane i rozmieszane z żelatyną], posiekany koperek a następnie sprawdzić gęstość [mus nie powinien być zbyt gęsty], włożyć do małych miseczek i zostawić do stężenia w lodówce na 12h.
Podawać na wyłożonej na spodzie rukoli.
Można dowolnie zmieniać składniki musu – np zamiast chrzanu dodać inny składnik lub też umieścić posiekaną rukolę w środku musu.