Składniki :
- 15 plasterków szynki [średnio chudej]
- 3 łyżeczki 18% śmietany
- 1 bardzo mała cebulka
- łyżeczka koperku
- łyżeczka chrzanu
- czubata łyżeczka żelatyny
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- rukola
Wykonanie :
Szynkę zmiksować na gładko z chrzanem, śmietaną, cebulą, przyprawami a następnie dodać wino [wcześniej podgrzane i rozmieszane z żelatyną], posiekany koperek a następnie sprawdzić gęstość [mus nie powinien być zbyt gęsty], włożyć do małych miseczek i zostawić do stężenia w lodówce na 12h.
Podawać na wyłożonej na spodzie rukoli.
Można dowolnie zmieniać składniki musu – np zamiast chrzanu dodać inny składnik lub też umieścić posiekaną rukolę w środku musu.