- kasza gryczana (ilość wedle uznania)
- mięso mielone (wedle uznania, w zależności od planowanej ilości porcji – ma być o połowę mniej niż kaszy)
- 4 duże cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- szklanka suszonych grzybków
- 2 kostki rosołowe mięsne (można dodać inne i więcej)
- sól, pieprz, czubryca czerwona, przyprawa gyros kebab
- natka pietruszki
- masło
Wykonanie :
Kaszę klasycznie ugotować na miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostek mięsnych, przełożyć do naczynia do duszenia. Mięso razem z czosnkiem i cebulą mocno usmażyć (cebulę i czosnek drobno posiekać) na maśle, przyprawić do smaku. Dodać do kaszy. Grzybki wcześniej zalać wrzątkiem i razem z wodą z parzenia wlać do kaszy. Całość dusić na średnim ogniu często mieszając i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku kostkami mięsnymi, solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.