Składniki :

  • kasza gryczana (ilość wedle uznania)
  • mięso mielone (wedle uznania, w zależności od planowanej ilości porcji – ma być o połowę mniej niż kaszy)
  • 4 duże cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • szklanka suszonych grzybków
  • 2 kostki rosołowe mięsne (można dodać inne i więcej)
  • sól, pieprz, czubryca czerwona, przyprawa gyros kebab
  • natka pietruszki
  • masło

Wykonanie :

Kaszę klasycznie ugotować na miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostek mięsnych, przełożyć do naczynia do duszenia. Mięso razem z czosnkiem i cebulą mocno usmażyć (cebulę i czosnek drobno posiekać) na maśle, przyprawić do smaku. Dodać do kaszy. Grzybki wcześniej zalać wrzątkiem i razem z wodą z parzenia wlać do kaszy. Całość dusić na średnim ogniu często mieszając i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku kostkami mięsnymi, solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.