Składniki :
- 10 rozbitych plastrów schabu wieprzowego [im bardziej rozbite tym lepiej-muszą być duże bo jest dużo farszu]
- kilka dużych pieczarek usmażonych na maśle
- 2 średnie ogórki kiszone pokrojone w paski
- żółty ser pokrojony w cienkie zapałki
- 2 małe cebule pokrojone w cienkie paseczki
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, kolendra
- mąka
- 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- olej
Wykonanie :
Na przyprawionych z obu stron plastrach schabu rozłożyć plastry boczku, przesmarować je musztardą, następnie układać paski ogórków, serowe zapałki, prążki cebuli, smażone pieczarki, a następnie ciasno całość zwijać w ruloniki.
Spinać zawijasy wykałaczkami [ucinać końcówki by nie wystawały zbyt mocno i nie rysowały po patelni] a następnie je opanierować w mące i mocno obsmażyć z każdej strony.
Podlać bulionem wołowym lub drobiowym i dusić do miękkości na średnim ogniu.
Podawać z piure ziemniaczanym i sałatką.