Składniki :

  • 10 rozbitych plastrów schabu wieprzowego [im bardziej rozbite tym lepiej-muszą być duże bo jest dużo farszu]
  • kilka dużych pieczarek usmażonych na maśle
  • 2 średnie ogórki kiszone pokrojone w paski
  • żółty ser pokrojony w cienkie zapałki
  • 2 małe cebule pokrojone w cienkie paseczki
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, kolendra
  • mąka
  • 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • olej

Wykonanie :

Na przyprawionych z obu stron plastrach schabu rozłożyć plastry boczku, przesmarować je musztardą, następnie układać paski ogórków, serowe zapałki, prążki cebuli, smażone pieczarki, a następnie ciasno całość zwijać w ruloniki.
Spinać zawijasy wykałaczkami [ucinać końcówki by nie wystawały zbyt mocno i nie rysowały po patelni] a następnie je opanierować w mące i mocno obsmażyć z każdej strony.
Podlać bulionem wołowym lub drobiowym i dusić do miękkości na średnim ogniu.
Podawać z piure ziemniaczanym i sałatką.