Składniki :
- – 1 główka sałaty rzymskiej, lodowej lub masłowej
- – 2 pomidory
- – 1 mały ogórek
- – 12 dag czarnych oliwek
- – 6 chlebków pita
- – 6 małych trójkącików o smaku ziołowym
- SOS :
- – 1 ząbek czosnku
- – sól, pieprz czarny
- – 1 łyżka soku z cytryny
- – 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- – 10 dag majonezu
Wykonanie :
Sałatę pokroić w paski. Pomidory pokroić w ósemki. Ogórki pokroić wraz ze skórą w kosteczkę. Oliwki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Wymieszać z sokiem cytrynowym, majonezem, przyprawić pieprzem i oregano. Polać gotowym sosem sałatkę i wymieszać. Chlebki pita podpiec, lekko przestudzić, rozciąć i napełnić serkiem topionym i sałatką.