Składniki :

  • – 1 główka sałaty rzymskiej, lodowej lub masłowej
  • – 2 pomidory
  • – 1 mały ogórek
  • – 12 dag czarnych oliwek
  • – 6 chlebków pita
  • – 6 małych trójkącików o smaku ziołowym
  • SOS :
  • – 1 ząbek czosnku
  • – sól, pieprz czarny
  • – 1 łyżka soku z cytryny
  • – 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • – 10 dag majonezu

Wykonanie :

Sałatę pokroić w paski. Pomidory pokroić w ósemki. Ogórki pokroić wraz ze skórą w kosteczkę. Oliwki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Wymieszać z sokiem cytrynowym, majonezem, przyprawić pieprzem i oregano. Polać gotowym sosem sałatkę i wymieszać. Chlebki pita podpiec, lekko przestudzić, rozciąć i napełnić serkiem topionym i sałatką.