Składniki :
- – 15 dag ulubionej lekkiej i chudej szynki pokrojonej w cienkie plasterki a następnie w paseczki
- – 1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- – 1 łyżka oliwy z oliwek
- – 15 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej w kostce warzywnej
- – 1 łyżka tłustej śmietany
- – 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- – pomidory do faszerowania farszem
- – sól, czarny lub kolorowy pieprz
Wykonanie :
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać szynkę i smażyć na małym ogniu 3 minuty. Dodać ugotowaną już kaszę, całość ostudzić, wymieszać z posiekanymi ziołami i śmietaną. Pomidory umyć, uciąć kapelutki, wydrążyć z nich miąższ i wymieszać z resztą farszu. Przyprawić dobrze do smaku farsz i na powrót nafaszerować pomidory. Przykryć kapelutkami.