Składniki :

  • – 15 dag ulubionej lekkiej i chudej szynki pokrojonej w cienkie plasterki a następnie w paseczki
  • – 1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • – 1 łyżka oliwy z oliwek
  • – 15 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej w kostce warzywnej
  • – 1 łyżka tłustej śmietany
  • – 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • – pomidory do faszerowania farszem
  • – sól, czarny lub kolorowy pieprz

Wykonanie :

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać szynkę i smażyć na małym ogniu 3 minuty. Dodać ugotowaną już kaszę, całość ostudzić, wymieszać z posiekanymi ziołami i śmietaną. Pomidory umyć, uciąć kapelutki, wydrążyć z nich miąższ i wymieszać z resztą farszu. Przyprawić dobrze do smaku farsz i na powrót nafaszerować pomidory. Przykryć kapelutkami.