Składniki :

  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 5 utartych ząbków czosnku
  • 2 posiekane szalotki
  • 0,5 kg zmielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
  • 1 utarta marchew
  • 1 szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • opakowanie makaronu ryżowego – ugotowanego i posiekanego drobno
  • usmażone cienkie naleśniki
  • łyżka masła
  • szklanka sosu słodko-kwaśnego
  • sól, pieprz
  • 1 mała świeża papryczka chili drobno posiekana
  • dowolne sosy do podania do maczania [podobnie jak do sajgonek]
  • 1 mały kawałek pora [tylko biała część] drobno posiekany
  • olej kokosowy
  • 2 łyżki sosu ostrygowego

Wykonanie :

Na oleju arachidowym i kokosowym z dodatkiem masła podsmażyć czosnek, chili, szalotki, marchew, kapustę, pora a następnie dodać mięso i przyprawę tajską, wszystkie sosy, sól, sos słodko-kwaśny i całość smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż mięso będzie gotowe a całość nie będzie zbyt płynna. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności a następnie tak przygotowany farsz wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem i zawijać w ciasne rulony z naleśników. Naleśniki smażyć na patelni w dużej ilości tłuszczu z obu stron na rumiano lub posmarować jajkiem i zapiec na rumiano w piekarniku. Podawać z sosami jak do sajgonek.