Składniki :
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 5 utartych ząbków czosnku
- 2 posiekane szalotki
- 0,5 kg zmielonego mięsa drobiowego
- 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
- 1 utarta marchew
- 1 szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- opakowanie makaronu ryżowego – ugotowanego i posiekanego drobno
- usmażone cienkie naleśniki
- łyżka masła
- szklanka sosu słodko-kwaśnego
- sól, pieprz
- 1 mała świeża papryczka chili drobno posiekana
- dowolne sosy do podania do maczania [podobnie jak do sajgonek]
- 1 mały kawałek pora [tylko biała część] drobno posiekany
- olej kokosowy
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Wykonanie :
Na oleju arachidowym i kokosowym z dodatkiem masła podsmażyć czosnek, chili, szalotki, marchew, kapustę, pora a następnie dodać mięso i przyprawę tajską, wszystkie sosy, sól, sos słodko-kwaśny i całość smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż mięso będzie gotowe a całość nie będzie zbyt płynna. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności a następnie tak przygotowany farsz wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem i zawijać w ciasne rulony z naleśników. Naleśniki smażyć na patelni w dużej ilości tłuszczu z obu stron na rumiano lub posmarować jajkiem i zapiec na rumiano w piekarniku. Podawać z sosami jak do sajgonek.