Składniki :
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- por
- 1/3 średniego selera
- 2 czerwone cebule
- 7 ząbków czosnku (dla mniej odważnych 1-2 ząbki)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- natka pietruszki
- sól,pieprz,curry
- 2 łyżki masła
- usmażone naleśniki
Wykonanie :
Marchew,pietruszkę,seler,czosnek(połowę ząbków) wrzucić do malaksera i utrzeć na wiórki. Cebulę i pora posiekać w cienkie talarki. Szpinak dusić na maśle z posiekaną resztą czosnku,utartymi w malakserze warzywami,posiekaną cebulą i porem i przyprawami do całkowitej miękkości. Sprawdzić smak,ewentualnie jeszcze doprawić i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Faszerować naleśniki,zawijać i zapiekać w piekarniku lub obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano.