Składniki :

  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • por
  • 1/3 średniego selera
  • 2 czerwone cebule
  • 7 ząbków czosnku (dla mniej odważnych 1-2 ząbki)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,curry
  • 2 łyżki masła
  • usmażone naleśniki

Wykonanie :

Marchew,pietruszkę,seler,czosnek(połowę ząbków) wrzucić do malaksera i utrzeć na wiórki. Cebulę i pora posiekać w cienkie talarki. Szpinak dusić na maśle z posiekaną resztą czosnku,utartymi w malakserze warzywami,posiekaną cebulą i porem i przyprawami do całkowitej miękkości. Sprawdzić smak,ewentualnie jeszcze doprawić i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Faszerować naleśniki,zawijać i zapiekać w piekarniku lub obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano.