Składniki :

  • 1 opakowanie surowego łososia w kawałku
  • 3 opakowania łososia wędzonego
  • 2 opakowania pstrąga łososiowego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • szklanka serka mój ulubiony
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • około 4-5 łyżek bulionu drobiowego [może być z kostki]
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mały kawałek pora – biała i zielona część
  • czubata łyżka masła
  • 1 łyżka dobrej oliwy
  • 10 usmażonych naleśników
  • opcjonalnie bułka tarta i jajko do panierowania

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie i maśle wysmażyć na złoto posiekanego pora, dodać czosnek i podzielone na mniejsze kawałki wszystkie ryby. Całość podsmażyć na średnim ogniu tak, by ryby straciły surowość ale nie zrobiły się zbyt suche. Zdjąć wszystko z patelni i lekko przestudzić. Następnie dodać serek mój ulubiony, jogurt, bulion, przyprawy, zieleninę i dokładnie wszystko wymieszać. Masa powinna być gładka do rozsmarowywania ale niezbyt rzadka dlatego należy uważać z dodawaniem bulionu by nie przesadzić z jego ilością. Dla urozmaicenia farszu można dodać ulubione warzywa na surowo lub też wcześniej je podsmażając. Usmażone wcześniej naleśniki smarować masą i zawijać w rulony lub kwadraty jak klasyczne krokiety. Można podawać w takiej wersji, zapieczonej np z serem w piekarniku lub panierowane w bułce i jajku jak krokiety. Idealna potrawa dla gości.