Składniki :
- mały kawałek sera żółtego np gouda lub salami
- 1 biała cebula
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 pietruszka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- łyżka masła
- usmażone naleśniki
- bułka tarta
- 2 jajka
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie :
Ser, marchewkę, pietruszkę utrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w cieniutkie piórka, natkę posiekać drobno, paprykę pokroić w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa wysmażyć razem na maśle aż zmiękną, doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Do gotowej masy warzywnej dodać ser i dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki zwijać z farszem w koperty , rulony lub trójkąty, panierować w jajku i bułce i smażyć na rumiano z obu stron.