Składniki :

  • mały kawałek sera żółtego np gouda lub salami
  • 1 biała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • usmażone naleśniki
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie :

Ser, marchewkę, pietruszkę utrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w cieniutkie piórka, natkę posiekać drobno, paprykę pokroić w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa wysmażyć razem na maśle aż zmiękną, doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Do gotowej masy warzywnej dodać ser i dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki zwijać z farszem w koperty , rulony lub trójkąty, panierować w jajku i bułce i smażyć na rumiano z obu stron.