• 10 usmażonych dość cienkich naleśników
  • 8 ugotowanych w osolonej wodzie, zagniecionych na piure z łyżką masła i ostudzonych dużych ziemniaków
  • podobna ilość białego sera [wagowo]
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • spory kawałek wędzonego boczku pokrojonego drobno i wysmażonego + wysmażony tłuszcz
  • sól, dużo pieprzu
  • łyżka masła i czubata łyżka bułki tartej do zasmażenia razem do podania na gotowych naleśnikach

Ziemniaki po ugotowaniu, zagnieceniu na piure i lekkim przestudzeniu dokładnie zagnieść drugi raz z serem i wysmażonym boczkiem. Na tłuszczu po wysmażaniu boczku usmażyć na rumiano drobno posiekaną cebulę, na koniec dodać czosnek, krótko podsmażyć razem a następnie przestudzić i również zagnieść z ziemniakami. Sprawdzić smak, doprawić solą jeśli jest taka potrzeba i doprawić solidną ilością pieprzu mielonego na świeżo. Usmażone naleśniki smarować grubo ziemniaczano-serowym farszem, zawijać w rulony lub składać w koperty/trójkąty a następnie albo podsmażyć na maśle z obu stron albo podpiec w piekarniku posmarowane masłem z wierzchu a następnie podawać polane zasmażką z masła i bułki tartej. Podawać gorące.